Miody

Wiele osób nawet nie zdaje sobie sprawy z cennych właściwości miodu.

W zależności od tego z jakiego surowca powstał miód, wyróżnia się:

  • nektarowe (kwiatowe),
  • spadziowe,
  • mieszane (nektarowo-spadziowe lub spadziowo-nektarowe).

Są to miody naturalne w pełni zrobione przez naszych małych przyjaciół – pszczoły. Rodzaj miodu (np. rzepakowy, lipowy, lawendowy) zależy od roślin miododajnych, które w danym okresie kwitną. Początkowo każdy miód ma postać płynną zwaną patoką, a w postaci zestalonej (skrystalizowanej) krupiec. Miód może mieć różna barwę od jasnej białej poprzez żółty, a nawet ciemno brązowy.

Obecnie popularne stały się również miody z różnymi dodatkami:

  • miód z liofilizowanymi owocami np. malinami, truskawkami, ananasem,
  • miód z orzechami,
  • miód z przyprawami.

Ziołomiód jest to produkt, który pszczoły przygotowują razem z pszczelarzem. W przyrodzie występują rośliny, które nie są miododajne (np. wiele odmian ziół) i przez to pszczoły się nimi nie interesują. Zioła mają ogromne znaczenie dla naszego zdrowia a połączenie ich z miodem sprawia że ziołomiód jest produktem o cennych właściwościach.

Frutomiód jest naszą autorską nazwą, szukając w internecie jej nie znajdziecie. Miód tego typu ma zazwyczaj nazwę ziołomiód np. ziołomiód aroniowy, jednak moim zdaniem jest to mylące więc stworzyłem własną nazwę. Proces jego powstawania jest identyczny jak w przypadku ziołomiodu jednak bazą jest tutaj sok owocowy. Owoce pochodzą z naszego ogrodu, a soki przygotowujemy za pomocą sokownika. W rezultacie otrzymujemy przepyszne połączenie miodu i soku owocowego.

Zobacz już teraz jakie miody są u Nas jeszcze dostępne.

Bądźmy w kontakcie